University of Kansas: Central District

University of Kansas: Central District

Client

University of Kansas

Size

55 acres / $350M

 

Collaborators

Edgemoor (Developer)

Perkins + Will (Architects)

Momenta/DLR Group (Architects)

TreanorHL (Architects)

;
;
;
;

University of Kansas: Central District

Lawrence, Kansas

 

Serving as the first Public-Private Partnership (P3) project at the University of Kansas, this project completely reimagines this portion of KU's historic campus.

In collaboration with a multi-disciplinary team of nationally recognized
design and construction experts, Confluence led the district master planning to transform what was originally a small student union and post-war housing for families and international students.

Providing design leadership to create unique pedestrian plazas and quad spaces that enhance student life, our work also included revising the Campus Master Plan to realign roads and trail connections to create an organized complex of buildings with a stronger sense of place and improved safety of pedestrian-friendly spaces The results include a new state-of the art integrated sciences building, a modern student union, a parking structure, and space for over 1,200 new students in apartment-style living. Future phases will accommodate additional academic facilities and structured parking.

The new Jayhawk Trail also serves as a campus-unifying pedestrian spine intended to eventually link all campus districts via a fully accessible route. Confluence worked closely with KU campus staff and stakeholders to ensure this first trail segment achieved the University’s vision while also complimenting future district development.