Our Work

Wells Fargo West Des Moines Campus

West Des Moines, Iowa

Wells Fargo retained Confluence to assist in planning and designing their new 160-acre office campus in West Des Moines. We participated in a 3-day charrette and site analysis, which yielded an overall direction for the master plan.

The buildings are organized around a large open space, referred to as the central park space. The off-site vistas to the south and southwest are dynamic and helped shape the angle of the corridor as well as the placement of the buildings. Amenity spaces in the central park space include a dining garden and terrace, an outdoor amphitheater, a lawn space for recreation or tented activities, a riparian garden, and upland savannah garden. All of these spaces are connected by a pedestrian path system. Bio-swales, adjacent to the loop road and between the parking lots, allow storm water runoff to percolate back into the soils as well as convey water to the site’s seven water bodies.

Visitors are greeted by a pastoral landscape edge at the South Jordan Creek Parkway main entrance, punctuated by a highly ordered entry boulevard. A formal entry court allows visitors to drop-off guests or park for a brief period while entering the main lobby space. Courtyards at every building allow for ample views to open space as well as provide access for emergency vehicles. A central Commons building, located on the east side of campus, provides for single-point distribution of energy, supplies and materials. Employees moving from parking lots to the building will be aided by ‘speed tables’ at building entrances. These traffic-calming elements slow cars and also improve pedestrian safety.

Wells Fargo plans to construct approximately 1 million square feet of office/work space, which could eventually provide space for approximately 4,500 full-time employees. A vast majority of the surface parking spaces fall within the owner’s 750’ maximum walk dimension. Bio-swales will convey a majority of the sites’ storm water and will remain in place as future phases are considered.