Our Firm

  • SF Greenway Honored

    September 11, 2015

    Our work on the Sioux Falls Downtown River Greenway recently received an Honor Award from the Great Plains Chapter of ASLA. Many thanks to the City of Sioux Falls and all involved for allowing us to be a part of this exciting project!

    · view full ·
    • Confluence has been awarded an Honor Award by the Great Plains Chapter of the American Society of Landscape Architects for their design of the Sioux Falls Downtown River Greenway.

      The goal of the greenway is to increase pedestrian access to the Sioux River and enhance the riverfront by incorporating trails and public amenities including an amphitheater, plazas for public and private use and interpretive opportunities. The project is intended to create a complete riverfront trail loop between Falls Park and Fawick Park and connect both sides of the river. In addition, the project has created important infrastructure for downtown and riverfront redevelopment to support entertainment, recreation, and economic development opportunities.

      The first phase of the project created an urban river walk on the east bank of the Big Sioux River. The focal point of the project is an amphitheater for small events. The stage area is defined by an arc shaped stone wall that projects into the river and is flanked on both sides by a stepped river edge to allow easy access to the water while also providing an informal sitting area. Interpretive light piers create night interest and include panels to educate users about the history of downtown and the river.

      A new 200-foot single span pedestrian bridge replaced an old railroad bridge that impeded river flow during flood events. This new bridge completes a pathway from the emerging East Bank shopping district to Falls Park West and also serves as a bypass trail during large events that may impede trail use. Access to the bike trail was improved and a canoe and kayak launch was incorporated in response to requests made during the community involvement process. Quartzite stone was used to construct the center amphitheater and incorporated as an accent throughout the project. This local material, prevalent throughout the downtown context also complements the natural stone outcroppings visible on the site.